Sağlık Yüksek Yüksekokulu Ftr Bölümünden Tak Takıl Projesi.

Sağlık Yüksek Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından geliştirilen ayakta yolculuk yapanlar için ;Tak takıl projesi.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Sağlık Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ferruh Taşpınar, Öğr. Grv. İsmail Saraçoğlu ve Arş. Grv. Emrah Afşar ile Öğrenci Necle Şimşek, Esmanur Gökalp ve Esra Taşdemir şehir içi ulaşımda ayakta yolculuk edenlerin rahat ve güvenli bir şekilde seyehat etmeleri için Tak takıl  isimli emniyet kemeri projesini hayata geçirdi. İlk olarak “Tak takıl” Multiple Skleroz (MS), Vertigo ve Epilepsi gibi düşme riski olan hastalar için planlandı. İlk başta MS hastaları üzerinde denendi. Ancak ayakta yolculuk yapan tüm yolcular için uygulanabilir bir emniyet kemeri olduğu görüldü. Dumlupınar Üniversitesi Rektörü ve Kütahya Belediye Başkanının desteği ile Kütahya Belediye otobüslerinde dört gün süre ile uygulandı. Halkın ve basının yoğun ilgisini gören proje birçok ulusal kanalda yayınlandı. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığına proje destek başvurusu yapıldı ve birinci aşamayı geçti. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm başkanı Doç. Dr. Ferruh TAŞPINAR bu kemer Türkiye’de hatta yurtdışında yaygınlaşabilecek bir uygulama olduğunu belirtti. Esra Taşdemir de, "Özellikle metropol şehirlerde uzun süre ayakta yolculuk etmek zorunda kalan kişilerin yolculuklarını daha verimli hale getirmek aynı zamanda kavrama kuvveti ve dengesi olmayan kişilerin yolculuklarını daha güvenli hale getirmek ve yolculukları boyunca onlara maksimum destek sağlamak için gerekli olacağını belirtti.

Son Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2017, Cuma